A hétvégén leadott rendeléseket kedden dolgozzuk fel, és szerdán adjuk át a futárszolgálatnak, így várhatóan 2 nap csúszással kell számoljatok. Megértéseteket köszönjük!
×
Életmódváltásról

Életmódváltásról

2021-10-22 15:17 - Első soron nagyon fontos, hogy megtanulj különbséget tenni DIÉTA és ÉLETMÓDVÁLTÁS között.

A diéta mindenképpen egy időszakos dolog, nem lehet egy életen át fenntartani, és sokszor “jojózáshoz” vezet: hirtelen megszabadulsz a feleslegtől, kiéhezteted, megkínzod a szervezeted adott esetben nem kívánt ételekkel, később pedig emiatt “falási rohamot” kapsz, és egyszer csak a tükör előtt állva szembesülsz azzal, hogy több van rajtad, mint amivel elindultál.
Az életmódváltás viszont a nevével is sugallja azt, hogy egy egész életen át fenntartható életvitelről van szó. Az is a célja, hogy szeresd meg az ételeket, amiket fogyasztasz, tehát ne csak a nyári alakodért dolgozz, hanem áldozatok nélkül fenn tudd tartani azt, amit energiát nem sajnálva sikerült elérned. Már csak azért is célszerű ez a fajta hozzáállás, hogy ne kelljen háromhavonta ruhákat cserélni azért, mert ugyan valamikor sikerült belefogyni, később viszont hirtelen újra kihíztál belőlük.

A legfontosabb viszont mindemellett természetesen az, hogy ne feszengj, hanem mindig érezd jól magad a bőrödben. Ez az, amiben igazán segít a tudatos életmódváltás.

Az életmódváltás azért sem elhanyagolható, hiszen a folyamat során egészségügyi szempontból rengeteg dologra fény derülhet, amit lehet, hogy azelőtt nem vettél észre, később mégis komoly problémákat okozhat. A leggyakoribb mindközül éppen a különböző típusú ételintoleranciák jelenléte, amiről kevesen tudják, hogy sok esetben gátolja a fogyást még akkor is, ha éjjel-nappal zellerszárat ragcsizol…

Így hát nem meglepő, hogy ha tanácsolhatok Neked valamit, akkor először azt mondom: tedd a szívedre a kezed! Valóban mindent megtettél eddig? Tényleg nem volt több a csaló nap, mint amit egészséges táplálkozással töltöttél egy héten?

Ha az utolsó kérdésre a válaszod nem, és tényleg mindent elkövettél, de sajnos megjelentek bizonyos tünetek, pl.: puffadás, székrekedés vagy épp hasmenés, stb.,  mindenképp keresd fel orvosod, esetleg más szakembert, aki vérvétel és alapos kikérdezés alapján, mélyreható vizsgálatot követően tud segíteni abban, áll-e a jelenlegi állapotod hátterében intolerancia, allergia, hormonváltozás vagy esetleg egy más típusú állapot, ami meggátolja a fogyásodat.
Ebben az esetben határozott iránymutatást kapsz majd a táplálkozáshoz, amit valószínűleg egy táplálkozási tanácsadó segítségével állítanak össze majd a számodra.
 

Ha tényleg elhatároztad magad és semmilyen betegség sem gátol, akkor azért egy picit egyszerűbb dolgod van...vagy mégsem? Nos, ha egészségügyi szempontból nem gátol semmi, az utolsó dolog, amire szükséged van az, hogy önszántadból kell határozottnak lenned.
Nem az a cél, hogy rizs-brokkoli-csirke étrenden élj! Ezt a versenyzők szokták, és ők is csupán a felkészülés utolsó szakaszában ennyire szigorúak magukkal.

Meg kell tanulnod, hogy a táplálkozás az egyik legfontosabb része a fogyásnak.
Kezdetben ne legyél drasztikus, mert hamar megutálod majd az egészet! Kezdj inkább alternatívákat keresni! Vegyük például a  rántott húst: szereted? Én is.
Persze nem minden nap ez az ebéd, de elkészítheted zabpehelyliszttel, olaj nélkül a sütőben sütve is, sőt, én például ennek a paprikás-zabpehelylisztes változatát is szeretem, amiben nincs tojás, hanem simán ebben a lisztkeverékben van megforgatva.

És tessék: találtunk egy alternatívát egy általad kedvelt étel elkészítésére, tehát: NEM KELL NATÚR CSIRKÉN ÉLNI!
Fontos még, hogy ne járj éhesen vásárolni! Olyankor mindenféle nem kívánt dolog bekerül a kosárba, aminek sem a pénztárcád, sem a mérleged nem fog örülni.
Próbálj a vásárlás előtt tervezni, nagyjából miket szeretnél reggelizni, ebédelni vacsorázni! Gondold át azt is, tényleg lesz-e időd elkészíteni! Nehogy a végén egy “gyors” ételrendelés legyen belőle, esetleg útközben a pékségben shoppolt szendó, csokis csigával...
Eleinte  nem könnyű átállítani az agyadat, és az egész addigi életviteledet, de idővel olyan természetessé válik az új gondolkodásforma, hogy zsigerből fog majd jönni.

Próbálj friss, nem pedig feldolgozott élelmiszereket felhasználni többségében! Ne feledd viszont azt sem, hogy nem minden feldolgozott élelmiszer ördögtől való! Vásárolhatsz azt is, de mindig ellenőrizd az összetevőket!
Én pl. szívesen veszek fagyasztott zöldségeket, mert nem mindig van idő háromnaponta bevásárolni, így ha előre készülök, simán belefér, hogy fagyasztott  zöldségeket használjak a főzésnél, ami szintén feldolgozott élelmiszernek minősül.

Testmozgás

A fogyás eléréséhez kétségtelenül az étkezésed átformálása a legfontosabb, de nem az egyetlen szerepet játszó tényező. A kardio és aerob edzésformák szintén segíthetnek a hasznos zsírégetésben. Ne aggódj, ezekről lesz szó még később!

Nem az eszetlen hasprésezéstől fog a felesleges zsír leolvadni rólad, ezt is tudatosan kell csinálni csak úgy, mint az étkezést.
Az edzés ne büntetés legyen a megevett “csaló” kajáért, hanem a jutalma annak az erőfeszítésnek, amiket eddig megtettél magadért! Használd kikapcsolódásra, feltöltődésre, energia és stressz levezetésre, és persze a tested formálására! Ha csak az étkezést és a kardiót használod az átalakuláshoz, akkor nem lesz elég feszes, tónusos, kidolgozott a tested, magyarán kicsit “plötyis” lesz a látvány. Vékony, de “plötyis”, pláne akkor, ha nem kis feleslegről van szó.

Az edzőtermi edzéseken kívül nagyban hozzájárul a hétköznapi plusz mozgás is, pl.: kirándulás, hosszabb kutyasétáltatás, lépcső használata a lift kényelme helyett. Ilyen és ehhez hasonló apró dolgokon múlik, amiket Te is könnyen beiktathatsz az életedbe, csak tudatosság kell hozzá.

A lényeg, hogy a fejedben és a lelkedben is szülessen meg az elhatározás:
“IGEN, BELEVÁGOK!”
Szándékosan nem a “végigcsinálom” szót használtam, hiszen az a lényeg, hogy ennek ne legyen vége! Életformát választasz, nem pedig diétát!